Μαΐ 27, 2014

8o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ8o Synedrio programma

Afisa
Το «Διεθνές Κέντρο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» διοργανώνει το όγδοο Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα, στις 5 και 6 Ιουνίου 2014, στο ξενοδοχείο ˝Divani Caravel Hotel˝, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων (Νομικών και Ιατρικών Σχολών). Το επιλεγέν θέμα είναι: «Βιοηθική. Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο». Πρόκειται για ζήτημα ιδιαίτερης σπουδαιότητας, όπου εμπλέκονται νομική και ιατρική επιστήμη.
Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Βρυξελλών κ. Pierre Lambert. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στους θεματικούς άξονες «Φιλοσοφική προσέγγιση, Βιοηθική και Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βιοηθική και Ποινικό Δίκαιο και Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», μετέχουν με εισηγήσεις τους οι καθηγητές Θ. Μουντοκαλάκης, Η έννοια της ηθικής στην Ιατρική, ο Βέλγος φιλόσοφος Guy Haarscher, Βιοηθική: η φιλοσοφία του δικαίου στο σταυροδρόμι, ο Γάλλος δικαστής Christian Byk, εκπρόσωπος της Γαλλίας στη Διακυβερνητική Επιτροπή Βιοηθικής της UNESCO, ο R. Andorno του Πανεπιστημίου Ζυρίχης, ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασ. Ταρλατζής και άλλοι.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, στους θεματικούς άξονες «Συναίνεση ύστερα από πληροφόρηση, Άρνηση θεραπείας και αποφάσεις για το τέλος της ζωής, Δημόσια υγεία και περιβάλλον ως και Κλινική έρευνα», μετέχουν με εισηγήσεις τους η καθηγήτρια φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταυρούλα Τσινόρεμα, ο δικηγόρος Παρισίων Patrick de Fontbressin, η καθηγήτρια Θωμαΐς Ντουράκη, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Καραμπίνης, ο Mathias Audit, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Ouest Nanterre La Défense, η Δήμητρα Κλαμαρή, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών, η Ισμήνη Κριάρη-Κατράνη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πολλοί άλλοι.
Είναι περιττό να τονισθεί η σπουδαιότητα και η επικαιρότητα του επιλεγέντος θέματος, ενόψει της προόδου που έχει επιτελέσει η πρόσφατη ιατρική έρευνα στα σχετικά ζητήματα και οι άμεσες επιπτώσεις τους στην ελληνική οικογένεια και κοινωνία γενικότερα.
Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου θα κυκλοφορήσει ειδικός Τόμος με όλες τις παρεμβάσεις στη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Το Διεθνές Κέντρο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου LIBERTAS , είναι μία εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα. Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα συνέδριο το οποίο σχετίζεται με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μεγάλη συμμετοχή σε αυτό λαμβάνουν διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως Καθηγητές Νομικής, Δικαστές, Πολιτικοί κ.α.

Επιπρόσθετα, το κέντρο LIBERTAS έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εκδίδει τον ετήσιο τόμο “L’ Annuaire International des droits de l’Homme”, ο οποίος περιέχει παρεμβάσεις, νομολογίες, μελέτες και βιβλιογραφίες από το κάθε συνέδριο που έχει λάβει χώρα (εκδ. Ant. N. Sakkoulas and Bruylant).

Τέλος, το κέντρο LIBERTAS εκδίδει το τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό «Δικαιώματα του Ανθρώπου» το οποίο περιλαμβάνει νομικά άρθρα αλλά και μελέτες από άλλους επιστημονικούς χώρους που σχετίζονται με Ανθρώπινα Δικαιώματα (εκδ. Ant. N. Sakkoulas and Bruylant).